85 kulinarnych inspiracji, czyli elektroniczna książka kucharska programu „Doceń polskie”

Głodni nowych przepisów? Z pomocą przychodzą organizatorzy programu „Doceń polskie” i opracowany przez nich kulinarny e-book. Publikacja zawiera opisy przygotowania przystawek, zup, dań głównych, a także deserów i napojów. W sumie zebrano 85 przepisów! Niektóre receptury są proste, inne wymagają nieco większego zaangażowania.

- Przepisy kulinarne laureatów programu „Doceń polskie” były dotychczas zamieszczane na naszym blogu. Elektroniczna książka kucharska stanowi rozwinięcie tego pomysłu. W publikacji zawarliśmy zarówno dostępne wcześniej przepisy, jak i zupełnie nowe propozycje. Receptury są pogrupowane w przejrzysty sposób, wg kategorii; wszyscy zainteresowani bez trudu odnajdą więc pomysł na obiad lub przekąskę - zapewnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. 

E-book można pobrać bezpłatnie wprost z bloga przedsięwzięcia propagującego rodzime artykuły spożywcze, wystarczy odwiedzić stronę www.blog.DocenPolskie.pl lub pobrać go bezpośrednio z serwisu Issuu.com.

Publikacja zawiera 85 przepisów okraszonych apetycznymi fotografiami gotowych dań. Swoimi propozycjami podzieliło się 23 producentów. E-book ma jednak otwartą formułę; książka będzie systematycznie aktualizowana o nowe receptury firm, których żywność zdobyła certyfikat „Doceń polskie”. 

- Niezmiennie zachęcamy konsumentów do sięgania po polskie produkty i wspierania rodzimych wytwórców. Chcemy  także inspirować do odkrywania nowych smaków i udowodnić, że nawet dobrze znane produkty nie muszą być nudne. Mamy nadzieję, że publikacja uprzyjemni i ułatwi codzienne przygotowywanie posiłków - dodaje Marek Bielski.

- Książka jest jednocześnie narzędziem, za pomocą którego producenci mogą promować swoje wyroby; pokazywać ich uniwersalne zastosowanie, promować ideę zdrowego odżywiania, czy podpowiadać jak najlepiej przyrządzić konkretny produkt - wyjaśnia twórca programu „Doceń polskie”. Poza e-bookiem, do dyspozycji laureatów jest pakiet narzędzi wspierających ich działania. Firmy mogą korzystać z nich bezpłatnie przez okres w 2 lat (na taki czas nadawane są certyfikaty jakości). Wśród nich znajdziemy m.in. profesjonalne zdjęcia produktów, czy porady specjalisty z zakresu znakowania żywności. 

Program „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Wszystkie dotychczasowe atestacje żywności odbyły się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tym roku odbyły się już trzy audyty, natomiast w całej historii programu Loże Ekspertów obradowała dwadzieścia pięć razy. Najbliższa certyfikacja odbędzie się 25 października br. w Sosnowcu.

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl 

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 

Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 

* * *

KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Kontakt dla mediów:
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 780 115 953
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70